Laman Utama
Apr 16
Rabu

Sungai di Tengah Kota

Sungai Kedah adalah salah sebuah dari sungai utama di negeri Kedah Darul Aman dan ia mengalir betul-betul di tengah bandaraya Alor Setar, bersimpang-siur dengan jalanraya dan lain-lain binaan manusia, menyumbang kepada penyaliran sawah padi di sekeliling Alor Setar, sebagai laluan pengangkutan air dan sumber rezeki kepada penduduk yang tinggal di sepanjang tebingnya sebelum kembali ke laut di muara Kuala Kedah.

Ia adalah satu anugerah yang tidak ternilai dari Yang Maha Esa dan perlu sama-sama dijaga dengan penuh tanggung jawab oleh semua.

Amalan 5S

JPS Careline

Log Masuk

Kakitangan Berdaftar Sahaja



Siapa di Talian

Kita ada 1 tetamu di talian

Bilangan Pengunjung

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini25
mod_vvisit_counterSemalam37
mod_vvisit_counterMinggu Ini92
mod_vvisit_counterBulan Ini392

Foto Kakitangan

Gambar-gambar terkini sebahagian daripada kakitangan sokongan kami.

  • Rokiah
  • shahidan
  • Faizal Riza
  • Syed Roslan
  • khalil
  • rodzi

Lihat Lagi...

Kursus Asas Keselamatan Kebakaran PDF Cetak E-mel
Ditulis oleh Syed Lan™   
Ahad, 03 Mac 2013 11:37

API...  Kecil menjadi kawan besar menjadi lawan. Ramai yang mengetahui peribahasa ini tetapi tidak ramai yang mengetahui bagaimana untuk bertindak sekiranya berlaku kebakaran.

Menyedari hakikat ini, unit latihan jabatan ini dengan kerjasama Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia telah menganjurkan Kursus Asas Keselamatan Kebakaran siri 1. Kursus yang dihadiri oleh seluruh kakitangan JPS KS/P/Y telah diadakan pada 28hb Feb 2013 di Dewan Bakti, JBPM. Sepanjang kursus, peserta telah didedahkan tentang keselamatan serta bahaya ketika kebakaran serta tindakan ketika berlaku kebakaran. Peserta-peserta juga diajar jenis- jenis alat pemadam api dan cara menggunakannya.

Ceramah-ceramah telah disampaikan oleh PgKB 1 Mohd Zaidi bin Ma'atPeranan serta fungsi JBPM / Keselamatan Kebakaran, PKPgB Mohd Suffian bin Hassan - Bahaya -bahaya kebakaran dan PgB Mohd Hafiz bin Suhaimi - Tindakan Semasa Kebakaran dan Tatacara Penggunaan Alat Pemadam Api. Manakala latihan praktikal penggunaan alat pemadam api dikendalikan oleh PBK II Hj Abd Rashid bin Mahmud serta dibantu oleh anggota-anggota bomba yang lain.

Jurutera Daerah serta seluruh warga kerja JPS KS/P/Y mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Pegawai serta anggota Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia, Negeri Kedah di atas latihan serta tunjuk ajar yang diberikan.


Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan. Api  :: Kecil Kawan Besar Lawan.
Klik untuk besarkan gambar.

Foto - Mohd Faizal Riza

Terakhir dikemaskini pada Ahad, 10 Mac 2013 14:03
 
Kejohanan Boling Piala Jurutera Daerah KSPY PDF Cetak E-mel
Ditulis oleh Syed Lan™   
Isnin, 18 Februari 2013 13:05

Sebanyak 12 pasukan telah menyertai Kejohanan Boling Piala Jurutera Daerah Kota Setar/Pendang/Yan pada 17hb Feb 2013. Pertandingan yang dianjurkan oleh Biro Sukan Kelab Sukan Dan Kebajikan JPS KSPY ini telah menarik penyertaan dari semua daerah di JPS Kedah. Turut mengambil bahagian adalah dari RTB Sungai Kerian dengan menghantar 1 pasukan. Keputusan pertandingan adalah seperti berikut:-

Johan - Ibu pejabat JPS Kedah (A)

N. Johan - JPS KS/P/Y (A)

Ketiga - JPS Langkawi

Keempat - JPS Kulim/Bandar Baharu (A)

Kelima - JPS Kubang Pasu/Padang Terap

Keenam - JPS RTB Sungai Kerian

Ketujuh - JPS Kulim/Bandar Baharu (B)

Kelapan - JPS Bahagian Perkhidmatan Mekanikal/Elektrikal

Kesembilan - JPS Kuala Muda/Sik/Baling/

Kesepuluh - JPS KS/P/Y (B)

Kesebelas - Ibu pejabat JPS Kedah (B)

Keduabelas - Ibu pejabat JPS Kedah (C)

Jatuhan pin tertinggi (lelaki) - Ahmad Rahimi Ab Rahman (JPS Kubang Pasu/Padang Terap)

Jatuhan pin tertinggi (wanita)- Cik Masfirah Mansor (JPS RTB Sungai Kerian)

Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD. Boling  :: PialaJD.
Klik untuk besarkan gambar.

Terakhir dikemaskini pada Selasa, 19 Februari 2013 08:43
 
RM 10J UNTUK LEBUHRAYA SUNGAI PDF Cetak E-mel
Ditulis oleh Syed Lan™   
Khamis, 31 Januari 2013 10:41

Kos sebanyak Rm 10 juta telah diperuntukkan untuk menangani masalah banjir di Daerah Kota Setar, Kubang Pasu dan Pendang. Kos tersebut termasuk lencongan Sungai Tanjong Pauh dan Sungai Pendang sedang didalam perlaksanaan mengikut fasa dijangka siap pada tahun 2015 selain kerja-kerja mendalam serta melebar sungai-sungai. Fasa pertama lebuhraya sungai yang melibatkan kerja-kerja mendalam dan melebar Sungai Kubang Rotan telah pun disiapkan.

Ketika menghadiri Majlis Dialog Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan bersama penduduk Kampong Aman di Jalan Pajar, Pengarah JPS Negeri Kedah Hj Mohd Abu Bakar Bin Othman memberitahu secara keseluruhan sepanjang 10km sungai akan di gali dan dilebar mengikut fasa. Menurut beliau lagi, fasa seterusnya akan dijalankan sebaik proses pengambilan tanah selesai.


Berita Harian 27 Januari 2013


The Star 28 Januari 2013


Klik untuk besarkan gambar.



Terakhir dikemaskini pada Khamis, 31 Januari 2013 19:32
 
<< Mula < Sebelum 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seterusnya > Tamat >>

Halaman 1 dari 12

Misi/Visi

Misi kami ialah untuk memberikan perkhidmatan cemerlang didalam pembangunan dan pengurusan pengairan, saliran, sungai, zon pantai, hidrologi dan sumber air sebagai sumbangan kepada kemajuan pertanian, peningkatan kualiti hidup penduduk dan pemulihan alam sekitar.

Wawasan kami ialah untuk menjadi sebuah organisasi bertaraf dunia menjelang 2010.

Objektif

Objektif kami adalah untuk menyedia dan membekalkan perkhidmatan kejuruteraan yang tidak berupaya dilaksanakan oleh golongan sasaran bersendirian dan seterusnya menjamin pembangunan penggunaan tanah secara optimum dan pengurusan sumber air negara yang lebih cekap.

Kualiti

JPS Kota Setar/Pendang/Yan adalah komited terhadap budaya kerja yang cemerlang yang menjurus ke arah usaha penambahbaikan secara berterusan untuk menjamin kepuasan hati pelanggan dan kakitangan.

Nilai Teras

Nilai-nilai korporat JPS mengambil kira dua aspek utama, iaitu perkhidmatan yang ingin dihasilkan; dan nilai-nilai kemanusiaan yang perlu dimiliki oleh setiap kakitangan, iaitu KUALITI, INTEGRITI dan PERIHATIN.

Logo

Bentuk gelombang menggambarkan Jabatan yang dinamik, sentiasa bersedia dan bersemangat demi menjayakan Perkhidmatan Sempurna. Lima jalur gelombang melambangkan fungsi-fungsi Pengairan, Saliran, Kejuruteraan Sungai, Kejuruteraan Pantai dan Penilaian Sumber Air...

Lagi tentang logo

Penafian


Kerajaan Malaysia dan Jabatan Pengairan dan Saliran tidak bertanggung jawab ke atas ketepatan maklumat yang disediakan atau pun apa-apa kerosakan, kehilangan atau kecederaaan yang mungkin timbul daripada penggunaan laman web ini.

Sila baca Pernyataan Privasi dan Dasar Keselamatan kami dahulu.

Kakitangan Utama


JURUTERA DAERAH :
Nazri Hj Hamzah
PENOLONG JURUTERA :
Mat Jamil Yahaya
BAHAGIAN KORPORAT :
Roshidi Ismail
BAHAGIAN KEWANGAN :
Tan Cheng Swee
BAHAGIAN PENTADBIRAN :
Zarina Abd Hamid

Lokasi Pejabat


Aras 9, Bangunan Sultan Abd Halim
Jalan Sultan Badlishah
05000 Alor Setar
Kedah Darul Aman.

Telefon : 04-733 3433
Faksimili : 04-733 3764
E-mel : jpskspy@didkedah.gov.my

Laman Utama