Hubungi JPS Careline: 1 300 80 1010

selamat datang

 • slaid1
 • slaid2
 • slaid3
 • slaid4
 • slaid5
 • Pengurusan Banjir.

  JPS telah mengambilkira pendekatan Pembangunan Lembangan Sungai Bersepadu dan Pengurusan Banjir Bersepadu bagi rancangan pengurusan banjir.

  Maklumat Lanjut
 • Pengurusan Saliran Bandar.

  Cabarannya adalah untuk memastikan bahawa pentadbiran perancangan, reka bentuk dan penyelenggaraan sistem pengurusan air ribut adalah selaras dengan Pihak Berkuasa Tempatan, Negeri dan Persekutuan yang berkaitan...

  Maklumat Lanjut
 • Pengurusan Pantai.

  Garis pantai Malaysia adalah berubah-ubah daripada teluk berpemandangan indah yang diapit oleh tanjung tinggi berbatu sehinggalah tanah pamah lumpur cetek yang menyempadani hutan bakau.

  Maklumat Lanjut
 • Pengurusan Sumber Air dan Hidrologi.

  JPS menjalinkan kerjasama dengan Program Hidrologi Antarabangsa UNESCO (IHP - International Hydrological Programme) untuk kemajuan penyelidikan dan teknologi hidrologi dan sumber air untuk manfaat negara.

  Maklumat Lanjut
 • Pengurusan Sungai.

  Sungai berperanan sebagai sumber air, sebagai sumber makanan, untuk tujuan pengangkutan, sebagai benteng pertahanan dan juga sebagai sumber tenaga.

  Maklumat Lanjut

Sejarah JPS Kuala Muda/Sik/Baling

Pada awal penubuhan pejabat JPS Kuala Muda/Sik/Baling ini dikenali sebagai Drainage and Irrigation Department atau singkatannya, DID, dalam tahun 1950an. Ia terletak di sebelah Syarikat Petani Motor berhadapan dengan Bengkel UTC ketika itu yang tapaknya sekarang ini terbina kompleks membeli-belah 'Central Square' di Jalan Kampung Baru, Sungai Petani dengan kakitangan pejabat seramai 7 orang, terdiri dari Pembantu Teknik sebagai Ketua Jabatan, seorang Merinyu Tali Air, seorang Overseer, seorang Kerani, seorang Penjaga Stor, seorang Pemandu dan seorang Pelayan Pejabat...

Pengumuman Terkini

Hari Bertemu Pelanggan : April 2014

24:Apr

Anda adalah dijemput untuk menghadiri acara bulanan bersama Jurutera Daerah di pejabat JPS Kuala Muda/Sik/Baling pada setiap hari Khamis terakhir setiap bulan dari pukul 9:30 pagi hingga 3:30 petang. Tiada temujanji awal diperlukan.

Kata Aluan

Saya dan seluruh warga JPS KMSB mengucapkan Selamat Datang kepada anda semua ke laman web rasmi baru kami. Ini adalah sebahagian dari misi kami ...


Baca Lagi

1Negeri 1Sungai

Sebagai usaha mendokong kempen Satu Negeri Satu Sungai, Pusat Penjagaan dan Informasi Sungai, Sg. Petani kini telah beroperasi sepenuhnya...


Apakah 1N1S?

Renjer Sungai

Sertai mereka yang prihatin dengan belajar bagaimana anda boleh membantu dalam menjaga dan memantau keadaan sungai-sungai di kejiranan anda.


Istirahat Sebentar


Sungai Tupah: Pemandangan dan bunyi deruan air yang mengalir adalah sesuatu yang amat menenangkan jiwa sesiapa yang melihat atau mendengarnya. Klik pada imej di atas dan lenyapkan tekanan dari dalam diri anda.

JPS Cawangan Sik

Bangunan Pertubuhan Peladang Kawasan Sik, Batu Lima08200 Sik, Kedah Darul Aman.5.797917N, 100.687944E04-4694 461

JPS Cawangan Baling

No. 11, Kompleks IADP09100 Baling, Kedah Darul Aman.5.677500N, 100.917183E04-4701 728
×